Na het scheiden

echtscheiding-576x276.jpg

Vechtscheidingen ontstaan niet zelden pas na de scheiding. Te snel zijn afspraken met verstrekkende gevolgen op papier gezet, ondertekend en in een echtscheidingsbeschikking opgenomen. Een overeenkomst is het product van wilsovereenstemming en handelingsbekwaamheid. Als partijen (of één van hen) nog niet toe zijn aan het nemen van beslissingen, ga je dat achteraf merken. Het wringt, de afspraken zijn gemaakt op basis van de onderlinge verhoudingen tijdens of vlak na het huwelijk, lang niet altijd op basis van de bedoeling van autonome personen. Wacht niet te lang en maak een afspraak met een advocaat of een mediator om te achterhalen of gemaakte afspraken wel voldoen aan de behoefte op dit moment. Pas -waar nodig- de afspraken aan, met of zonder tussenkomst van de rechter.

echtscheiding-chess.jpg

Co-ouderschap

Het toverwoord in een echtscheiding met kinderen en inmiddels het uitgangspunt voor de zorgregeling. Bij gescheiden ouders die de zorg voor de kinderen al tijdens het huwelijk gelijkwaardig hadden verdeeld, ontstaat over het onderwerp zelden discussie. Feit is echter dat tijdens het huwelijk maar zelden sprake is van co-ouderschap, dus waarom zou je dat na de scheiding wel ineens willen?  De wens om tot co-ouderschap te komen is vaak financieel gedreven of nog erger: om het ego van (vaak) de man wat op te poetsen. Laat het los, dan kom je uiteindelijk tot een zorgregeling die de kinderen goed past.

echtscheiding-kind.jpg

Gedrag en het belang van kinderen

Net zo goed als een huwelijk je gedrag beïnvloedt (vaak niet ten goede), doet de situatie na een scheiding met kinderen dat ook. Je blijkt nog muurvast te zitten aan degene die je juist even de volgende twintig jaar niet meer wilde zien. In de meeste gevallen heeft dat te maken met jezelf. Het is een fictie dat degene met wie je ooit je leven wilde delen, ineens op geen enkel vlak meer deugt. Ga zorgvuldig na welke verwachting niet reëel blijkt te zijn geweest. Naarmate je ouder wordt, weet je meer. Ook over jezelf. Er zijn legio goede gesprekspartners, van een psychiater tot een gedragscoach, die je als persoon in beweging kunnen krijgen. Een nuttige investering met het oog op de kwaliteit van de rest van je leven. En net zo belangrijk: je kinderen hebben er baat bij.

Meer weten?

Bel of mail Matthijs Groenhuijzen
0800 - 6900800 of mg@swgadvocaten.nl