Voor het scheiden

De periode vlak vóór het feitelijke scheidingsproces verdient in veel echtscheidingen net zoveel aandacht als de scheiding zelf. Je hebt waarschijnlijk net een groot deel van je autonomie ingeleverd in een laatste poging om je huwelijk te redden en daar zit je - patsboem - bij de mediator om in drie gesprekken even tot afspraken te komen over de volgende 10 jaar van je leven. Wellicht eerst toch maar eens een gesprek voeren met een psycholoog die zich heeft gespecialiseerd in gezinssituaties of een paar sessies met een gedragscoach die je confronteert met je gedrag en in hoeverre dat nog uit jezelf komt. Als echtscheidingsadvocaat stuur ik regelmatig cliënten door naar een andere professional, bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium. De kwaliteit van de scheiding is er vaak erg mee geholpen.

echtscheiding-576x276.jpg

echtscheiding-straat.jpg

Tijdens het scheiden

Maar zelden zijn scheidende partners erg blij met elkaar, je gaat niet zomaar scheiden. Tegelijkertijd moeten zij, voor het geluk van hun kinderen en/of dat van zichzelf, hun dagelijkse leven verantwoord invullen. Daarom is het belangrijk om met de ander logistiek en financieel haalbare tijdelijke afspraken te maken, zodat voor de kinderen de frustratie beperkt blijft tot het feit dat het gezin er niet meer is. De opluchting daarover komt nog wel, maar nu moet er overdag gewoon gegeten worden en moeten ze elke dag op tijd op school en hockey zijn. Er zijn verschillende routes om tot een werkbare tijdelijke regeling te komen en ervoor te zorgen dat deze ook wordt nagekomen. De beste route is die van overleg, al dan niet onder begeleiding.

Kinderen

Over kinderen en hun scheidende ouders wordt veel geroepen, vaak erg stellig. Elk kind is anders en reageert anders op een scheiding, maar een gemene deler die niet ter discussie staat, is dat kinderen eronder lijden als hun ouders zich tegenover elkaar niet weten te gedragen. In het huwelijk, maar ook daarna zijn het de twee belangrijkste mensen in hun leven.

Feit is ook dat kinderen zelf ook wel begrijpen dat, als papa nooit kwam kijken bij het voetballen, het vreemd is als de ouders na de scheiding - in het belang van het kind - ineens beiden aan de lijn staan te joelen. Compensatie is er echter in alle soorten en maten, dus zullen ze natuurlijk wel proberen er maximaal voordeel uit te halen. Kinderen zijn opportunisten, ook na de scheiding. 

 

echtscheiding-kind.jpg
Meer weten? Bel of mail Matthijs Groenhuijzen
0800 - 6900800 of mg@swgadvocaten.nl
Matthijs-stippels.gif