Erfrecht

Als u op zoek bent naar informatie over erfenissen in Nederland, bent u bij ons aan het juiste adres. Als ervaren advocaten zijn wij gespecialiseerd in erfrecht en kunnen wij u deskundig advies geven over uw rechten en plichten als erfgenaam.

In Nederland zijn er diverse partijen die in aanmerking komen om erfgenaam te zijn, zoals kinderen, echtgenoot/geregistreerd partner, ouders, broers en zussen, neefjes/nichtjes. Het is ook mogelijk om via een testament andere personen aan te wijzen als erfgenaam.

Het vaststellen van een nalatenschap en het verdelen ervan onder de erfgenamen kan een ingrijpende en emotionele gebeurtenis zijn. Het is daarom van belang om deskundig juridisch advies in te winnen om zo de verdeling van de erfenis soepel en zorgvuldig te laten verlopen. Onze advocaten hebben jarenlange ervaring en kunnen u bijstaan bij alle erfrechtelijke geschillen, het afwikkelen van testamenten en het regelen van de verdeling van de nalatenschap.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over erfenissen en hoe wij u kunnen bijstaan. Onze advocaten staan u graag te woord en helpen u verder.

Meer weten?

Bel of mail Team vereffeningen en erfrecht
088 - 6900850 vereffeningen@swgadvocaten.nl
Testament

Een testament is een document waarmee erflater kan bepalen hoe de bezittingen na het overlijden verdeeld worden. Het testament voorkomt dat bezittingen volgens de wettelijke verdeling verdeeld worden, wat niet altijd overeenkomt met de wensen van erflater. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in erfrecht en kunnen u deskundig adviseren en bijstaan met betrekking tot geschillen over een testament.

Legitieme portie

De legitieme portie is een verplichte verdeling van de erfenis waarbij bepaalde erfgenamen, zoals kinderen of echtgenoten, recht hebben op een vastgestelde hoeveelheid van de erfenis, ongeacht wat er in een testament staat. Dit betekent dat deze erfgenamen beschermd worden tegen een onredelijke uitsluiting uit de erfenis. Onze advocaten hebben ruime ervaring in het begeleiden van cliënten bij zaken rond de legitieme portie.

Wettelijke verdeling

De wettelijke verdeling is de verdeling van een erfenis die plaatsvindt wanneer er geen testament is opgesteld of wanneer het testament niet volledig is uitgevoerd. In zo'n geval wordt de erfenis verdeeld volgens de bepalingen van de wet. Onze advocaten begeleiden cliënten bij zaken rond de wettelijke verdeling. Wij kunnen u informeren over uw rechten als erfgenaam bij een wettelijke verdeling en u helpen bij het oplossen van conflicten.

Executeur

Een executeur is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een testament of het afhandelen van een erfenis. De executeur heeft veel verantwoordelijkheden, zoals het beheren van de nalatenschap, het betalen van schulden en het verdelen van de bezittingen volgens de bepalingen in het testament of de wet. Onze advocaten hebben ruime ervaring als executeur en het begeleiden van cliënten die zelf optreden als executeur.